Kako raditi sa benzinskom lančanom pilom? 5 pravila!

Nakon izbora pile koja odgovara najbolje vašim potrebama najbitnije je znati kako na siguran način raditi sa lančanom (motornom) pilom.

5 pravila za rad sa lančanom pilom

Odmah na početku treba napomenuti da sa lančanim pilama treba rukovati:

  1. Pridržavajući se svih uputa proizvođača
  2. Uz korištenje potrebne zaštitne opreme

1. PRAVILO - edukacija

Ako imate priliku, zamolite nekoga s više iskustva da vam pokaže kako raditi s motornom pilom. Prilikom najma lančane pile u SKATT poslovnicama, uvijek možete pitati zaposlenike da Vas upute u rad s pilom. Ukoliko nemate adekvatnu osobu pogledajte na YouTube-u upute za model pile koji koristite. 

2. PRAVILO - priprema

Potrebna je provjera same lančane pile i neke stavke koje su jednostavne za popraviti ali nužne za siguran i neprekinut rad su:

  • mač (vodilica lanca) - ne smije biti iskrivljena
  • lanac mora biti oštar i pravilno zategnut
  • filter zraka mora biti čist
  • svjećica pile mora biti čista i nije puna ulja
  • sama pila treba uredno paliti uz stabilan zvuk

Prije polaska na lokaciju osigurajte da imate sve potrebno za produktivan i siguran rad. Za benzinske lančane pile vam treba:

  • kanistar s mješavinom (benzin 95 + dvotaktno ulje) - provjerite upute
  • ulje za podmazivanje lanca 
  • rezervni lanac - primarni može otupiti ili puknuti
  • zaštitnu odjeću: rukavice, duge hlače, zaštitne čizme
  • zaštitnu opremu: vizir ili naočale, slušalice za buku ili čepiće za uši
  • ponijeti kutiju prve pomoći te ju držati na lako dostupnoj lokaciji
  • turpiju za oštrenje lanca

Bez dobre pripreme u "najboljem" slučaju morat ćemo prekinuti rad jer smo ostali bez goriva ili je lanac zatupio dok u puno gorem slučaju neće nam se dati vraćati po komad zaštitne opreme npr. vizira i svjesno ćemo se dovesti u opasnost.

Profesionalci često nose i više pila sa sobom kako bi u slučaju rezanja velikog trupca i zaglavljivanja mača pile u trupcu mogli sa drugom pilom početi rezati trupac na drugom dijelu i samim time smanjiti efekt škara na mač prve pile.

3. PRAVILO - osigurati radnu okolinu

Ako pilite u šumi živa stabla prvo očistite okolicu da vam je mjesto rada lako dostupno. Osigurajte da svaki potencijalni pravac pada stabla ne ugrožava ljude i imovinu.  

Ako pilite trupce na postolju osigurajte da vam je adekvatna radna visina gdje pilu možete držati malo iznad visine bokova. Na taj način položaj ruku vam omogućie primjenu više snage i bolju kontrolu u slučaju povratnog udara. 

Ako pilite drvenu građu ili pomoćni drveni materijal prilikom gradnje objekata izvršite temeljiti vizualni pregled samih materijala i prisutnostni metalnih djelova na materijalima poput spojnih pločica, vijaka ili čavli. Osim oštećenja lanca i samog mača može se ostvariti snažan povratni trzaj pile koji može dovesti do ozlijede.

Nitko ne smije stajati ispred mača lančane pile tijekom rada jer u slučaju puknuća lanca ima tendenciju poletjeti prema naprijed velikom brzinom. 

4. PRAVILO - sprječavanje povratanog trzaja 

Povratni trzaj je najopasnija situacija koja se može desiti prilikom rada sa lančanom pilom bilo akumulatorskom ili benzinskom. Povratni trzaj lančane pile označava nagli pomak (trzaj) prema gore i/ili unatrag. Pridržavanjem uputa iz prethodnih pravila značajno smanjujete mogućnost povratnog trzaja: sigurno radno okruženje i oprema u dobrom stanju.

Preostali, a ujedno i najčešći razlog povratnih trzaja je nepravilna tehnika rezanja što uključuje:

  • rezanje sa samim vrhom vodilice lanca
  • priklještenje lanca nepravilnim opterećenjem trupca
  • rad s pilom u nepravilnom položaju: prenisko ili previsoko
    Prenisko: režemo drva na razini poda
    Previsoko: režemo drva u visini prsiju ili više
  • držanje motorne pile pod kutem ili s jednom rukom

5. PRAVILO - nikad u šumu ne ići sami

Osim što će Vam vrijeme brže proći u dobrom društvu i raspodijeliti će te najintezivnije dijelove rada kako se ne bi preopteretili najbitnije je imati osobu koja može priskočiti u pomoć ili pozvati adekvatnu pomoć u slučaju ozlijede. Najgore mogućnosti su ozlijede od lanca ili pada predmeta (stabla) na osobu.

Ukoliko se nađete u situaciji da trebate pružati nekome pomoć prisjetite se glavnih pravila pružanja hitne medicinske pomoći:

  • prije pružanja pomoći osigurajte se da je okolina sigurna za vas
  • miran i staložen pristup osobi i situaciji - utvrdite stanje ozlijeđenog i koje su prioritetne radnje koje možete samostalno izvršiti na siguran način kako bi spriječili daljnje pogoršanje stanja
  • nazovite hitnu medicinsku pomoć i po potrebi obavijestite ostale službe poput vatrogasaca
  • ne činiti više od onog što je potrebno - pomicanje osobe sa mjesta nesreće treba izbjegavati do dolaska hitne medicinske pomoći osim ako se ne nalazi u neposrednoj životnoj opasnosti

Nadam se da Vam je članak pomogao, a koliko ozbiljno treba pristupiti radu s lančanom pilom govori činjenica da je čak je i Ministarstvo rada je također izdalo mišljenje o kategorizaciji rada i potrebnih preduvjeta za rad s ručnom motornom (lančanom) pilom.

Sretno s radovima!