Modifikacija brusilice za beton

Uradi sam: Kako modificirati Einhell TC-DW 180 brusilicu za lakše skidanje šajbe

Einhellova brusilica za beton je odličan stroj namijenjen i za ozbiljne radove. Mnogi i jači brandovi se izbacili model brusilica za brušenje betona s tako velikim promjerom diska. Sa svojih 1300 W i 1350 okr. /min. omogućuje ugodan rad s lijepim završetkom. Specijalizirani proizvođači imaju brusilice za beton upravo 180 mm promjera ali njihove cijene nerijetko dostižu 4000+ kn. 

Ipak, Einhellova brusilica TC-DW 180 ima jednu manu, a to je skidanje šajbe. 

Zbog same prirode radova sama šajba se zapeče i teško je ako ne i nemoguće ju skinuti klasičnim metodama. Prvi problem je što sam osigurač za tako jak stroj je dosta slab i kod većeg naprezanja ima tendenciju puknuti.

tc-dw 180 problem s osiguračem

Drugi problem je što sam ključ za maticu koja drži dijamantni disk je preslab, veličinom je i adekvatan ali konkretno pinovi na njemu se savijaju jer je legura mekana.

Brusilica za beton savijen ključ

Gore navedeni problem se jednostavno riješen malim preinakama pa unatoč njima često koristimo brusilice TC-DW 180 za najam jer su robusne i dugovječne. 

Najčešće korisnici shvate za ovaj problem tek nakon što na njega naiđu pa prije same modifikacije prođimo kroz par mogućih rješenja:

  • WD40 ili slični sprej 
  • grijanje matice, industrijskim fenom ili čak običnim upaljačem
  • nasloniti jedan čavao u rupu od matice i udarcem čekića napraviti mali pomak
  • modifikacija matice

Modifikacija matice se može raditi i dok je disk na brusilici jer ako ga želimo skinuti vjerojatno je za baciti. 

Uzmete francuski ključ 30 ili 32 i označite veličinu prihvata na matici te kutnom brusilicom napravite dva reza. Kada dobijete krnju maticu koju može zahvatiti ključem riješili smo pola problema.

Modificirana matica na brusilici

Problem preslabog osigurača možemo riješiti na dva načina. Umjesto zaglavljivanja osovine možemo zaglaviti sam disk ako imamo stegu u radioni. 

Zaglavljen disk brusilice u stegi

Drugi način je da se napravi tanki francuski ključ za držati "kontru" tj. suprotnu silu umjesto osigurača. Ako skinemo dio zaštitnog poklopca za prašinu (što služi da možemo brusiti do rubova) možemo vidjeti da postoji i unutarnja matica koja je već u krnjem obliku za zahvatiti francuskim ključem. Ipak debljina prostora nam neće omogućiti ugurati unutra ikakav francuski ključ ili papagajke. Srećom imamo sve što nam treba. Na originalnom ključu je potrebno skinuti pinove sa kutnom brusilicom i izravnati ga. Isto je lakše uz stegu ali par majstorskih udarca čekićem bi trebalo odraditi zadaću i na terenu. Sada imamo vani maticu koju možemo prihvatiti francuskim ključem ili papagajkama te ključ za unutarnju maticu. 

 Ako se ne želiš zamarati sa takvim problemima, a brusilica za beton ti treba sada i tko zna kada iznajmi ju!