Postavi pločice kao pravi profesionalac!

Postavljanje keramike često ostavljamo profesionalcima koji znaju svoj posao, ali kod manjih zahvata to može biti zabavan i jednostavan DIY projekt u kojem možeš testirati svoje kreativne i mehaničke sposobnosti. Cilj je keramičke pločice postaviti ravno i simetrično kako bi pod ili zid bio ravan i kako bi vizualno imao ujednačen izgled. 

Donosimo ti nekoliko savjeta i razlog zašto je postavljanje pločica tvoj novi projekt! 

  1. Pripremi podlogu za rad 

Prva i najvažnija stvar je pripremiti i izmjeriti podlogu za rad. Kada se postavljaju podne pločice, važno je maknuti sav namještaj i sanitarije te prethodno pripremiti podlogu. Čest je slučaj nepravilnih betonskih podova, pa preporučamo da ga izravnaš brusilicom za beton. Ako se radi o zidnim pločicama, poželjno je pripremiti ravnu podlogu. Na zidovima koji su veoma nepravilni i dijelovi kao što su cigla i žbuka otpadaju, preporučamo ti da razmisliš o postavljanju knaufa koji je brzo i jednostavno rješenje za nepravilne površine. Nakon toga ukloni sve veće čestice i prljavštine, izmjeri površinu na koju je potrebno postaviti pločice i posao može početi! 

  1. Kupi potrebne materijale 

Kada dođeš u poslovnicu s keramičkim pločicama, sigurno ćeš se iznenaditi količinama i vrstama pločica koje vidiš! Da bi ti pomogli, osim omiljene boje ih možeš odabrati i prema veličini koja najbolje odgovara tvom prostoru. Za manje prostorije, bolje su veće pločice koje će vizualno povećati prostoriju i to u svijetlim bojama, dok se u većim prostorijama možeš poigrati bojama i uzorcima. Osim toga, površine koje nisu savršeno ravne bit će izazovne za postavljanje velikih pločica, a ravninu je lakše postići s manjima. U prodajnom centru pitaj za pomoć pri odabiru materijala, ali osim pločica će ti trebati: ljepilo za pločice, plastični križići za postavljanje pločica, špatula s nazubljenim rubom za nanošenje ljepila,kajle a poravnanje pločica i niveliri, masa za fuge i vrećica za nanošenje fuga.

  1. Unajmi rezač pločica 

Kako bi odabrane pločice postavio pravilno, potreban ti je dobar alat. Ne trebaš ga kupovati, već sve što ti treba možeš pronaći u SKATT najmu alata. Tu možeš iznajmiti i rezač pločica, ali i vakuumsku ručnu dizalicu i klinove za ravnanje pločica. Uvjeti su najkonkurentnije na tržištu, a najam rezača pločica ti uvelike smanjuje cijenu troškova! 

najam rezača pločica

      4. Kako poslagati pločice

Pločice je najlakše poslagati u savršenim uvjetima kako bi se što manje vremena izgubio na rezanje, ali nije uvijek tako. Naš je savjet da podne pločice uvijek kreneš postavljati od najravnijeg zida i najveće površine. Također, potrebno je misliti kako rasporediti pločice da nesmetano možeš raditi dok se postavljene pločice suše. Za postavljanje zidnih pločica preporučamo korištenje lasera ili određivanja rane linije od koje se pločice postavljaju. Na zidu je potrebno označiti ravnu liniju ili postaviti dasku na koja je nivelirana libelom. Od nje možeš pločice postavljati ravno prema stropu te kasnije nadopuniti ispod te odrezati višak. Ljepilo zamiješaj prema uputama, a i tu ti možemo pomoći: za lakše miješanje unajmi električnu mješalicu

električna ručna mješalica

       5. Nanesi masu i izolaciju 

Prije nanošenja ljepila poželjno je nanijeti hidrofobni premaz koji će zaštititi zid od eventualnog prodora vode. Nakon što si dobio savršenu smjesu prema uputama, ravnomjerno nanesi ljepilo na dijelove na koje ćeš postaviti pločice. Pazi da ti je kut prema sifonu nagnut za barem jedan stupanj kako bi u slučaju poplave voda se slijavala prirodnim padom. Osim toga, pazi na pravi kut između pločica koristeći križiće. Za niveliranje pločica preporučamo uporabu klinova! Pločica se postavlja od sebe prema sebi, tako da se daljnji kraj prvi nasloni na ljepilo. Dobro pritisni, izravnaj ako je potrebno i učvrsti klinom. Višak ljepila između pločica ukloni tankim drvenim štapićem. Kada se kasnije stvrdne, ne samo da ga je teško ukloniti, nego može doći do oštećenja pločica.

postavljanje pločica

         6. Nanesi fuge 

Pusti da se pločice suše barem 2 dana, a nakon toga kreni s nanošenjem fuga. Bitno je podne pločice ne opteretiti pritiskom 48h od postavljanja jer mogu izgubiti ravninu unatoč klinovima.  Fuge možeš nanijeti vrećicom ili špatulom za nanošenje fuga mase te nakon nekoliko minuta sušenja višak ukloni vlažnom spužvom.