Vrtni alati koje iznajmljujemo i čemu služe

Želiš unajmiti alate za uređenje vrta ali nisi siguran koje? Za tebe smo pripremili:

Kratki vodič za najam vrtnih alata. 

Najam benzinskog trimera (flakserice)

Benzinski trimer je jedan on najkorištenijih vrtnih alata. Najčešće nam služi za rezanje trave na površinama gdje ne možemo doprijeti s kosilicom ili bi mogli oštetiti noževe na kamenu. U slučajevima kada se radi o manjim površinama ili nepravilnim terenima trimer je jedino rješenje. 

Benzinski trimer za travu

Veliki broj najmova benzinskog trimera je upravo zbog zaraslih terena korovom i grajom gdje svojom velikom snagom neće posustati. Zbog snažnog motora moguće je na njega dodatno i montirati nož za malčiranje što omogućuje okomito rezanje granja, grmlja, graje i korova. Profesionalna helikopterska drška čini rad ugodnim čak i kod višesatnog korištenja.

Najam akumulatorskog trimera

Akumulatorski trimeri su sve popularniji zbog njihove praktičnosti. Trimeri sa duplim prihvatom baterije te brushless tehnologijom poput Einhellovog Agilla omogućuju da snagom i duljinom rada ne zaostaju puno za benzinskim trimerima. 

Baterijski trimer za travu

Jednostavnost korištenja, niska razina buke i lakoća održavanja čine ovaj trimer odličnim alatom za rezanje trave pa i sitnog korova. Einhell Agillo također dolazi sa profesionalnom helikopterskom drškom što čini rad ugodnijim dok njegova PXC tehnologija značajno smanjuje sveukupnu težinu.

Skupa sa najmom takvog trimera se dobiva i dupli paket baterija i punjača koji omogućuje neprekinuti rad od 2h.

Najam multifunkcionalnog trimera

Multifunkcionalni trimer je benzinski trimer koji ima mogućnost promjene nastavaka ovisno o potrebama. Uz klasično rezanje trave nožem ili flaksom moguće je i staviti kratku lančanu pilu za obrezivanje tanjih grana na visini. Osim podrezivanja voćki moguće je postaviti i škare za grmlje kao i cirkularni list za tanko izniklo drveće na terenu.  

Multifunkcionalni trimer za travu

Multifunkcionalni trimer je odličan alat za unajmiti ako te u istom danu očekuje više različitih radnih zadataka ali za profesionalne rezultate je uvijek bolje unajmiti dediciran alat.

Najam električne kopačice (freze)

Kopačica vrta je jedan od najboljih primjera zašto unajmljivati alate. Potreba za istom je jedanput do maksimalno dva put godišnje te teško opravdava kupovinu. Iako električne zauzimaju relativno malo prostora i za njih je potrebno osigurati jedna mali suhi prostor tijekom cijele godine.

Električna freza za vrt

Električne kopačice obrađuju zemlju do širine od 40 cm i jednostavne su za korištenje. Mogu preorati zemlju do dubine od  20 cm i sa snagom motora od 1400 W pogodne su za manje zahtjevne do srednje zahtjevne terene. 

Najam akumulatorske kopačice (freze)

Akumulatorske kopačice su relativno nova ponuda ali ništa manje tražena. Sve je više urbanih vrtova na udaljenim lokacijama. Iako su takvi vrtovi površinom nešto manji i tvrdoćom manje zahtjevni ručna obrada može uzeti više sati posla. Sa akumulatorskom kopačicom brzo i jednostavno krenete sa radom i te podjednako brzo završite. Širina obrade je 30 cm dok je radna dubina 20 cm i pogodna je za manje zahtjevne terene. 

Najam benzinske kopačice (freze)

Kad je u pitanju zahtjevno opkopavanje zemlje benzinske kopačice su najbolji izbor. Velika snaga motora i okretni moment omogućuje duboku i široku obradu i tvrdih podloga. Radna širina do 83 cm pruža mogućnost manje prijelaza po terenu i znatnu uštedu vremena. 

Naša benzinska kopačica nije samo freza već pravi mali motokultivator gdje se može skidanjem i dodavanjem nastavka podešavati razina frezanja sa ili bez noževa, koristiti plug, postaviti metalne kotače kao i obične gume za vožnju po putevima.

Benzinski multikultivator / freza / kopačica

Poslovi koji su prethodno zahtijevali cijeli vikend ručne obrade i naknadne iscrpljenosti sa ovom kopačicom su gotovi u svega dva sata posla. 

Najam kosilice

Kosilica je alat koji se isplati kupiti ako se na redovnoj bazi održava travnjak oko kuće. Ipak zbog nepredviđenih situacija kada se kosilica pokvari ili je potrebno sezonski pokositi veće livade najam kvalitetne i snažne kosilice je najbolje rješenje. 

benzinska kosilica

Najam prozračivača (vertikulatora)

Prozračivač oblikom podsjeća na motornu kosilicu ali namjena mu je prikupljanje mrtve trave i ostalog materijala zvanog "filc". Osim mrtve trave koja je ostala od prethodnih košnji "filc" čine i komadi lišća, korovi, mahovine i ostala neželjena vegetacija. Sam filc onemogućuje dovoljan protok zraka i hranjivih tvari do korijena biljke, zadržava pretjeranu vlagu te onemogućuje zdravoj travi da se širi i buja. Prozračivanje tj. aerifikaciju travnjaka srećom nije potrebno radiiti svaki put nakon košnje već je dovoljno jednom do dva put godišnje. Najbolje doba za prozračivanje su jesen i proljeće ali ako ne uspiješ uskladiti svoj kalendar može se i po ljeti dok nisu najveće vrućine. Važno je da travnjak ima dovoljno vode prije i poslije prozračivanja. Nakon prozračivanja je dobro napraviti i dosijavanje kao i tretiranje gnojivima. 

Prozračivač / vertikulator travnjaka

Najam recipročne pile (lisičji rep) 

Ova pila je savršen alat za rezanje grana u voćnjaku. Iznimno pouzdana, tanak list pile radi uredan rez dok zaštita omogućuje da učvrstite granu u rezno područje bez brige da se ozlijedite. Akumulatorska verzija ovog alata kakvu nudimo u najam omogućuje dugotrajan, nesmetan i efikasan rad u voćnjaku. 

pila za obrezivanje voćki

Najam akumulatorske lančane pile

Akumulatorska lančana pila je odličan alat za rezanje manjih do srednjih debljina stabala i grana. Sa akumulatorskim izvorom energije ne moraš razmišljati o kupovini benzina, izradi mješavine, prolijevanju benzina svuda naokolo prilikom punjenja i smradu odjeće nakon. Osim toga akumulatorska pila je i znatno tiša što čini dugoročno rad u šumi puno ugodnijim. 

Akumulatorska lančana pila

Najam benzinske lančane pile

Profesionalna benzinska pila je pravi alat za zahtjevna srednja i velika stabla. Benzinski motor pruža snagu dok mogućnost dopreme dovoljno benzina na teren omogućuje cjelodnevni rad bez problema. 

Najam teleskopskih škara za živicu

Kao i akumulatorske škare za živicu ove teleskopske omogućuju brzo i jednostavno orezivanje živica. Njihova teleskopska ručka omogućuje lagana horizontalna rezanja živice i na visinama većim od 4 metra! 

teleskopse škare za živicu

Najam škara za živicu

Akumulatorske škare za živicu uštede puno radnih sati naspram standardnog ručnog rezanja. Osim što omogućuju nesmetan i dugoročan rad snažni motor reže i deblje grane živice. Dugački nož omogućuje lagano oblikovanje živice bilo u pravokutni profil ili druge željene oblike. 

Najam valjka za travu

Bilo pri postavljanju nove trave u plohama ili kod sijanja novog sjemena uz dohranjivanje valjci za travu čine veliku razliku u konačnom rezultatu. Jednostavan za uporabu i transport, valjak napunite vodom u vrtu kako bi dobio na težini dok nakon što ste gotovi ispraznite vodu, preklopite ručku i stane u svaki bunker. 

valjak za travnjake